Sumé var det første grønlandske rockband der indspillede sange på grønlandsk. Se klippet.
På coveret af Sumés første plade ser man et træsnit af en grønlænder der har skudt en viking og nu løfter hans afrevne arm i triumf. Billedet stammer fra en bog af H.J. Rink fra 1866 der var en samling af grønlandske sagn og fortællinger. Træsnittet er lavet af Grønlands første billedkunstner Aron fra Kangeq og forestiller Qasapi der netop har skudt vikingen Uunngortoq.
Læs sagnet her.
Lidt sproghjælp: Kavdlunak betyder dansker, Kaladlit betyder grønlænder. Vikingerne i Grønland kaldte de indfødte for skrællinger
Kaissape og Ungortok er gammel grønlandske retsstavning. I dag staves navnene: Qasapi og Uunngortoq.
En gruppe nordboere (vikinger) og inuitter rager uklar efter at en kajakmand fra inuitternes boplads har dræbt to nordboere med sit spyd.
Nordboerne hævner sig på inuitterne og dræber alle der bor på bopladsen. Kun to brødre undslipper. Nordboernes høvding Uunngortoq løber efter brødrene og indhenter den ene og hugger hans arm af. Den anden bror, Qasapi, undslipper som den eneste.
Qasapi planlægger en frygtelig hævn, og i både forklædt som drivis nærmer han sig i det skjulte nordboernes boplads. Han angriber dem og sætter ild til deres hus.
Uunngortoq flygter som den eneste med sin lille dreng i armene. Da han bliver forfulgt, kaster han drengen i en sø for at inuitterne ikke skal få fat på ham.
Uunngortoq er på flugt i flere måneder, men Qasapi er hele tiden i hælene på ham. Til sidst lykkes det Qasapi at skyde en fortryllet pil i Uunngortoq og hans kone og lille barn. Qasapi hugger armen af Uunngortoq og siger: Se den arm som du vist ikke glemmer!
Se klippene fra DR’s interview med Sumés forsanger Malik Høegh fra DR’s musikprogram Musikhjørnet i 1976.
I klippet beskriver Sumé og den politiske aktivist Aqqaluk Lynge Sumés turné til Grønland i 1974.
Se klippet hvor instruktør Inuk Silis Høegh forklarer baggrunden for at han lavede netop denne film.
Læs teksten til Sumés sang Aasarisseruttoraa (Højsommer) fra 1974
Se klippet hvor Tida Ravn beskriver hvordan hun oplevede at se Sumé spille første gang.
Se klippet hvor danskere i Grønland i 1970’erne beskriver deres syn på grønlændere.
Hvor kommer du fra? Det er du sikkert blevet spurgt om mange gange. Det ligger dybt forankret i vores kultur at forbinde mennesker med steder. Men for nogen er det ikke så nemt at svare på det spørgsmål. Mange er flyttet flere gange eller kommer fra en familie med rødder et andet sted. Nogle oplever at deres omgivelser ikke mener at de hører hjemme der hvor de bor og selv føler sig hjemme.
Da Sumé – Lyden af en revolution udkom satte den grønlandske avis AG hele 14 sider af til at omtale filmen. Også mange af de store danske dagblade anmeldte filmen – selv om de ikke brugte helt så meget spalteplads.
Mesterværk – leder fra AG, 10. september 2014
Jeg æælsker Sume, af journalist Jette Andersen, AG, 10. september 2014
Nye højder, af fotojournalist Jørgen Chemnitz, AG, 10. september 2014
Et lands moderne historier fortalt gennem et enkelt rockband, af Per Juul Carlsen, DR.dk, 15. oktober 2014
Grønlands politiske superhelte, af Ralf Christensen, information.dk, 16. oktober 2014
Gå rundt på skolen eller i byen og optog nogle korte interviews med folk om hvordan de opfatter grønlændere.
Klip det sammen til en kort film.
Se filmene i klassen og diskuter hvilke fordomme om grønlændere I er stødt på. Overvej hvad jeres film siger om folks tendens til at dele verden op i ’os og dem’.
Inspireret af Sumés sangtekster – skriv en sangtekst der handler om forholdet mellem Grønland og Danmark i dag. Inddrag evt. sagen hvor USA’s præsident Trump udtrykte ønske om at købe Grønland.