Se klippet.
Se klippene med Sumés fans der beskriver mødet med Sumés musik.
Se klippene.
...at kaste i grams – er en grønlandsk tradition som man bruger når man fejrer en glædelig begivenhed. Så kaster man penge eller gaver, som gæsterne grinende kaster sig over.
Læs teksterne til de tre Sumé-sange Takornataq (den fremmede), Inuit Nunaat (menneskenes lande) og Nunaqarfiit Nappaqqillugit (genrejs bygderne). Kig også på Tidslinjen over Grønlands historie.
På coveret af Sumés første plade ser man et træsnit af en grønlænder der har skudt en viking og nu løfter hans afrevne arm i triumf. Billedet stammer fra en bog af H.J. Rink fra 1866 der var en samling af grønlandske sagn og fortællinger. Træsnittet er lavet af Grønlands første billedkunstner Aron fra Kangeq og forestiller Kaissape der netop har skudt vikingen Ungortok.
Læs sagnet her.
Lidt sproghjælp: Kavdlunak betyder dansker, Kaladlit betyder grønlænder. Vikingerne i Grønland kaldte de indfødte for skrællinger
En gruppe nordboere (vikinger) og inuitter rager uklar efter at en kajakmand fra inuitternes boplads har dræbt to nordboere med sit spyd.
Nordboerne hævner sig på inuitterne og dræber alle der bor på bopladsen. Kun to brødre undslipper. Nordboernes høvding Ungortok løber efter brødrene og indhenter den ene og hugger hans arm af. Den anden bror, Kaissape, undslipper som den eneste.
Kaissape planlægger en frygtelig hævn, og i både forklædt som drivis nærmer han sig i det skjulte nordboernes boplads. Han angriber dem og sætter ild til deres hus.
Ungortok flygter som den eneste med sin lille dreng i armene. Da han bliver forfulgt, kaster han drengen i en sø for at inuitterne ikke skal få fat på ham.
Ungortoq er på flugt i flere måneder, men Kaissape er hele tiden i hælene på ham. Til sidst lykkes det Kaissape at skyde en fortryllet pil i Ungortok og hans kone og lille barn. Kaissape hugger armen af Ungortok og siger: Se den arm som du vist ikke glemmer!
Se klippet.
Se klippene hvor filmens instruktør Inuk Silis Høegh, Sumé-fan Aviâja E. Lynge, Sumés forsanger Malik Høegh og politiker Aqqaluk Lynge fortæller om Sumés betydning i dag.
Optag en film hvor du spørger andre unge på din skole hvilken musik de hører. Spørg dem om de hører de nutidige bands der ligesom Sumé har et politisk budskab og et ønske om forandring. Lytter de til teksterne? Er de inspireret af sangenes budskaber?
Vis jeres film for hinanden. Diskuter i klassen om musik er noget der kan samle jer som generation i et fælles ønske om forandring. Hvorfor/hvorfor ikke? Er der et band som flere af jer er inspireret af?